Шангистът Божидар Андреев пропусна да спечели месал в кат. 73 кг, след

...
Шангистът Божидар Андреев пропусна да спечели месал в кат. 73 кг, след
Коментари Харесай

Щангистът Божидар Андреев пропусна да спечели медал

Шангистът Божидар Андреев  пропусна да завоюва месал в кат. 73 кг, откакто се показа доста едва във втората част на надпреварата - в придвижването изтласкване.

Европейският първенец от Батуми`19 бе трети след изхвърлянета, откакто в третия си опит подвигна 154 кг. Пред него бяха единствено олимпийският златен медалистот Рио`16 и международен рекордьор в категорията Жийон Шъ (Кит) със 166 и венецуелецът Хулио Перниа със 156. 

В изтласкването обаче Божидар, който е бронзов медалист от последното международно състезание - през 2019 година в Тайланд,  се предтстави доста под упованията. Той стартира с сполучлив опит на 184 кг, по-късно не можа първо на 189 а по-късно и на 190 кг и в последна сметка приключи на 5-о място с дуел от от 338 кг. Ако бе изтласкал 190-килограмовата щанга в последния си опит, щеше да вземе бронзов орден. Вместо това бронзовото отличие завоюва вдигалият по-рано в аутсайдерската гр. Б индонезиец Ервин Абдула, който събра дуел от 342 кг (152 и 190).

Китаецът Шъ стана за втори следващ път олимпийски първенец, откакто сложи международен връх в дуела - 364 кг (166 и 198). Среброто взе Перния с 346 кг (156 и 190), а пред Андреев е и албанецът Брикен Калиа с 341 кг (151 и 190).

Послдедният късмет за българските щанги ще е надпреварата в кат. 109 кг при мъжете, в което на 3 август ще взе участие европейският вицешампион Христо Христов.

 

В плуването Епитропов приключи 15-и

Плувецът Любомир Епитропов зае 15-о място в крайното класиране на 200 м бруст на олимпийските игри в Токио 2020. В първия полуфинал рано тази заран 22-годишният търновец финишира за 2:10,33 мин. и се подреди на последното осмо място в серията.

В общото класиране на Топ 16 българинът изпревари Андриус Сидлаускас (Лит), приключил финален в другия 1/2-финал с време 2:10,69 мин. С най-хубав резултат за утрешния край се класира Айзък Стъблети-Кук (Авл) - 2:07,35, а Топ 8 затвори Ерик Персон (Шв) с 2:08,76.

Постижението на Епитропов, който в квалификациите през вчерашния ден сложи нов народен връх от 2:09,68 мин., е най-хубавото за наш плувец на олимпиада от 13 години. За последно българин беше взел участие на 1/2-финал на игрите в Пекин `08, когато Михаил Александров се подреди 11-и на 100 м бруст.

" Цялостно съм удовлетворен от моето показване на олимпиадата. И през днешния ден дадох всичко от себе си. Не съумях да се наспя хубаво, само че това не е опрощение. И без сън би трябвало да мога да плавам. Сега следва заслужена отмора и по-късно ще планираме идващия сезон. Има неща, върху които работим от доста време. Просто ще се мъчим да ги подобряваме още и още. Бях вторият най-млад тук, което ми дава вяра за идната и по-следващата олимпиади. Следваща ми цел е слизане под 2:09 минути. Определено това 15-о място ми дава самочувствие за идната олимпиада ", показа Любомир пред Българска национална телевизия.

Той изясни и реакцията си след сполучливото показване в сериите през вчерашния ден, когато се обърна към " всички, които оплюват българските спортисти на олимпиадата в Токио ", с думите: " Наздраве и лека вечер ".

" Направихме грешката да се ровим в обществените мрежи, видяхме мненията, които се изливат по адрес на всички олимпийци тук, стана ми неприятно. Казах това, което споделих, и заставам зад думите си. Станалото - станало. Не скърбя за нищо. Дори в този момент желая в този момент да благодаря на всички тези хора, които писаха тези мнения, тъй като ми подействаха като мотивация преди сериите. Без тях може би нямаше да се класирам на полуфинал ", съобщи Епитропов.

Във вечерната сесия в плувния басейн в Токио своя финален старт на игрите направи Калоян Левтеров . 18-годишният софиянец финишира финален 8-и в своята серия на 200 м тил с време 1:58,96 мин. и се подреди на 24-то място измежду общо 29 плувци в дисциплината.

" Не съумях да се показва добре, само че случва се. Дори и на най-големите шампионати не всеки път успяваш да се представиш както искаш. Стартът ми не е толкоз мощен, а обръщанията и подводните са ми най-слабите места. Знам върху какво би трябвало да работя ", показа Левтеров пред Българска национална телевизия.

Най-бърз в пресявките беше спечелилият в серията на българина - Люк Грийнбанк (Вбр) с резултат 1:54,63 мин. С най-слабо време за 1/2-финалите се класира Маркъс Тормайър (Кан) с 1:57,85, осигурило му 16-о място в квалификацията.

До края на игрите в Токио следва присъединяване на още двама български плувци - на следващия ден Йосиф Миладинов и Антъни Иванов ще започват в сериите на 100 м бътерфлай.

 

Срамен резултат в бадминтона

Бадминтонистката Линда Зечири предстоящо загуби и втория си мач от група I в олимпийския шампионат на сингъл при дамите - 0:2 (-10, -3) против Миа Блихфелт (Дан). Неочакван беше позорният резултат, изключително във втория гейм, поставил завършек на неравната борба единствено за 29 минути.

След вчерашното си проваляне против Суан-Ю Уенди Чън (Авл) с 1:2 (-16, 20, -8) българката зае последното трето място в потока и завърши присъединяване в Токио. Напред към 1/8-финалите продължава датчанката, която завоюва и двата си мача без изгубен гейм.

Така единствената победа за българския бадминтон на XXXII летни игри извоюваха сестрите Габриела и Стефани Стоеви в протоколния си финален мач от група D при женските двойки - с 2:1 (11, -16, 17) над тайладнките Джонгколфан Кититаракул и Равинда Праджонгджай. След две загуби в първите срещи хасковлийките също не съумяха да прескочат първата фаза.


Линда Зечири в мача против Миа Блихфелт

 

Тийнейджърка дебютира в стрелбата

Една от най-младите спортистки в българския олимпийски тим - 19-годишната състезателката в стрелбата по панички Селин Али , направи своя дебют на игрите в Токио. В първия ден от квалификацията на ров тийнейджърката от Айтос уцели 69 от 75 летящи цели и заема 16-а позиция измежду 26 участнички в дисциплината.

Едноличен водач след първите три серии по 25 панички заема словачката Зузана Рехак-Щефечекова със 75 точни изстрела. Втора и трета са италианката Силвана Станчо и Алесандра Перили от Сан Марино с по 74 изумени цели. За финала ще се класират първите шест състезателки след последните две квалификационни серии на следващия ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР